Gezondheid en gezonder leven is voor steeds meer mensen een belangrijker punt op de agenda geworden.
Er komen steeds meer boeken op de markt die je vertellen wat de perfecte manier is om een gezonder en slanker lichaam te realiseren. Maar ieder boek verteld weer een ander verhaal en ik merk in mijn praktijk ook dat men zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer ziet. Ik denk zelf dat al die boeken gelijk hebben en ook weer niet. Ik denk namelijk dat er voor niemand vooraf precies te bepalen is wat nu het perfecte dieet is. Iedereen is anders en reageert anders op voeding en training. Het is dus belangrijker dat je je lichaam leert kennen en de symptomen gaat herkennen en leert luisteren naar je lichaam.
Een van de veelbesproken “Macronutriënten” zijn Koolhydraten. Ze worden steeds meer genoemd als het gaat om het verbeteren van je “ body composition ”. Koolhydraten triggeren namelijk het hormoon insuline . Dit hormoon is o.a. verantwoordelijk voor de opslag van vet. Als je het insuline hormoon kan controleren dan controleer je je vetopslag. Dus wanneer je je koolhydraat inname beperkt / aanpast ga je minder vet opslaan.
Klinkt logisch, maar wat voor jouw genoeg is kan voor een ander weer teveel of te weinig zijn.
Hoe kom je er nu achter wat jou ideale koolhydraat inname is ?
Je moet gaan luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft heel goed aan hoe je reageert op een bepaald voedingsmiddel en of de hoeveelheid die je neemt voldoende is.
Voel wat er gebeurt als je een bepaalde hoeveelheid van een bepaalde koolhydraat hebt gegeten. Bijv. Zoete aardappel. Word je slaperig, of krijg je zin in meer koolhydraten of überhaupt eten. En wordt die “craving” na het eten van meer koolhydraten of snoep niet minder…. Als dat zo is dan is de hoeveelheid van deze specifieke koolhydraat te veel, dan zou je de volgende keer minder moeten proberen en kijken hoe je lichaam er dan op reageert.
Voel je 1 – 2 uur na het nemen van bijv een zoete aardappel een enorme honger opkomen en wordt je geïrriteerd, humeurig of een beetje duizelig. Dan kan het zijn dat je niet genoeg hebt gegeten OF dat de hoeveelheid van die koolhydraat niet voldoende was. Dus voordat je de hoeveelheid koolhydaten verhoogt in je eerst volgende maaltijd, kun je eerst kijken wat er gebeurt als je de hoeveelheid groenten en/of eiwitten en vetten vergroot. Haalt dat nog steeds niks uit, kun je de volgende keer er meer koolhydraten toevoegen.
Om erachter te komen wat welke hoeveelheid van welke koolhydraat met je doet moet je gaan testen. Om de ‘ test ‘ zo nauwkeurig mogelijk te doen is het raadzaam om dat met slechts 1 soort koolhydraat per maaltijd te doen. Ander weet je natuurlijk niet welke van de gebruikte koolhydraten een reactie geeft.
Het is dus echt een kwestie van testen. Je zal ook merken dat de meer bewerkte voedingsmiddelen een groter ( negatief ) effect geven.
Daarnaast zijn er ook een heleboel mensen gevoelig voor gluten en/of zuivel. Dat wil niet zeggen dat je gelijk alles eruit moet gooien. Kijk hoe jij reageert op bepaalde producten. Wil je weten of je gevoelig bent ? Haal dat het product waarvan jij het vermoeden hebt op te reageren uit je voedingspatroon gedurende 10 dagen. Vaak nemen dan bepaalde klachten al af. De 11e dag ga je meer dan normaal hiervan eten. Kijk naar de symptomen en vaak voel je direct al of je lichaam er wel of niet blij van wordt.
Hetgeen ik hierboven geschreven heb , zijn richtlijnen en hoeft dus ook niet voor iedereen te werken. Ga opzoek naar wat werkt voor jouw lichaam en jouw situatie.